УСПЕХИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

В КРАЯ НА ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА 21. ВЕК

 

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР ПРЕДСТАВЯТ:

 

На фокус: „Шивачки”

 

„Шивачки” – филмът

Три млади момичета бягат от безработицата в провинцията и идват в столицата София да търсят работа и бъдеще. Героините се борят да оцелеят в една враждебна среда, която се опитва да прекърши невинните им и чисти представи за живота и да им наложи своя морал. Едното от момичетата не издържа и става любовница на сводник. Провокирана от нейното предателство, втората се забърква в любовен триъгълник и прави опит за самоубийство. Третото момиче повежда борба да спаси двете си приятелки.

Режисьор и сценарист на филма е Людмил Тодоров, камерата е поверена на оператора Емил Христов, музиката е дело на Антони Дончев, продуценти са Брайко Брайков, Владо Шишков и Петя Брайкова. В ролите ще видим Александра Сърчаджиева, Виолета Марковска, Елен Колева, Асен Блатечки, Филип Аврамов, Юлиян Вергов, Нона Йотова,  Йоана Буковска, Гергана Стоянова. Филмът е продукция на Кросспойнт, съвместно с Българската Национална Телевизия, и с подкрепата на Националния Филмов Център.

Филмът е разпространен в България с 4 копия, повече от 10 000 зрители у нас са имали възможност да видят „Шивачки”.

Режисьорът за филма

"Бягството в себе си, пасивността и съзерцанието понякога са белези на активна духовна дейност. Не всеки, който щъка нагоре-надолу, шуми и действа, е действен човек. Един мой починал приятел, който беше психолог, веднъж ми каза, че най-дълбоките духовни дейности при човека се извършват в състояние на пълно бездействие. Във всичките си филми аз се опитвам да съсредоточа вниманието на зрителя върху духовната дейност на своите герои. Така "Шивачки" е филм за три провинциални момичета, които се опитват да започнат живота си в София, но той преди всичко е филм за прошката, за прощаването, разбирани в най-общ смисъл - за това каква огромна вътрешна сила се иска да простиш. И как хората, които успяват да го сторят, облагородяват всички ни."

Интервю на Янко Терзиев ,  „Капитал Light”, ноември 2007

Критиката за филма

"Историята е едновременно болезнена и смешна. Филмът има своите лирични моменти, а освен портретите на трите момичета от провинцията "Шивачки" изобилства от странни образи, които режисьорът определя като "героите на нашето време". Впрочем това беше оценено и от публиката, която по време на предпремиерното излъчване реагираше с ръкопляскания и смях на всяка сполучлива реплика или сцена..."

Оля Стоянова, „Дневник”, септември 2007

Годишните награди на Националния филмов център - при игралните филми „Шивачки” на Людмил Тодоров в повечето категории нямаше реална конкуренция. „Шивачки” е мечтаното съчетание (подобно на „Изкупление”) на добра история, добре поставена и добре изиграна, която освен всичко друго е разбираема за „средностатистическия кюстендилец” (подобно на средностатистическия американец).

Фестивални участия и награди

2007

Годишни награди на Националния филмов център - най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий, най-добър оператор (Емил Христов), за женска роля (Елен Колева)

2008

МФФ Карлови Вари – специална награда на журито в програмата East of West

МФФ Валенсия - Наградата на публиката

МФФ София Филм Фест - Награда на ФИПРЕСИ за Людмил Тодоров

МФФ Черна гора - награда за женска роля

МФФ Лондон

МФФ Осака

МФФ Токио

МФФ Хамбург

Фестивал на Българското кино в Ню Йорк

2009

Седмица на българското кино в Русия

2010

Европейски филмов фестивал „Прозорци към Европа”, Австралия

 

 

 

Назад към Съюз на Българските Филмови Дейци