УСПЕХИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

В КРАЯ НА ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА 21. ВЕК

 

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР ПРЕДСТАВЯТ:

 

На фокус: „Приятелите ме наричат Чичо”

 

„Приятелите ме наричат Чичо” – филмът

 

Димитър Стефанов Михайлов, формално известен като затворник №... не може да повярва на очите си. В къщата, където се е намирал неговият дом, се помещава луксозен ресторант. На сутринта след шокиращото откритие Чичо решава да се консултира с адвоката, представлявал го по време на последното дело. Разбирайки, че няма законен начин да си върне къщата, той решава да действа по законите на джунглата. Бивш полицай, бивш затворник и Македонецът сформират наказателния отряд „Великолепната четворка”. Измислят план, според който трябва да изнудят самопровъзгласилия се собственик да им предаде всичките си пари и да фалира. Акцията е брилянтно изпълнена, но краят е неочакван. Единият от приятелите загубва куфарчето с парите…

 

Сценарист и режисьор е Ивайло Христов, камерата е поверена на Емил Христов, музиката е дело на Теодоси Спасов. В ролите ще видим – Васил Михайлов, Велко Кънев, Богдан Глишев, Петър Кьосев, Георги Новаков, Бойка Велкова, Наум Шопов, Антоанета Добрева – Нети. Изпълнителен продуцент е Асен Владимиров („Про-Филм”)

Филмът е продукция на Българската Национална Телевизия.

 

Режисьорът за филма

"… Наградата на община Варна ме радва и им благодаря. А още по-доволен съм от факта, че „Приятелите ме наричат Чичо” имаше възможност да се състезава с филми на изключително високо ниво. Горд съм, че и моят филм участваше в тая компания. Единствено ми се искаше там да има и повече работи на млади хора, които сега завършват или преди 1-2 години са излезли от НАТФИЗ. Но все пак съм доста обнадежден за бъдещата съдба на българското кино…

… Филмът имаше три срещи с публиката във Варна и на „Аполония” в Созопол, и слава Богу, и трите минаха много добре, дори имаше аплодисменти още по време на прожекцията. Оказва се, че филмът е комуникативен и това ме радва. В крайна сметка, нали е направен заради диалога с хората, които влизат в салона... Добре е, че зрителите живеят, радват се и страдат заедно с героите, съчувстват им. Спираха ме дори непознати да ми благодарят (смее се). Като че ли най-много им харесва, че е разказана някаква история, която разбират, и тя ги вълнува. Това ми е било и целта. А Миленка Андонова (тазгодишната носителка на приза „Златна роза” за „Маймуни през зимата”) употреби една думичка, която много ми допадна и се радвам, че и тя така е усетила нещата. Та тя каза: „нежен филм”. Което май че е най-хубавият комплимент, който съм чул…"

септември 2006

 

Критиката за филма

"Време беше някой да се сети, че киното разказва истории. Актьорът Ивайло Христов показа на режисьорите как се прави това. Сюжетът е с леко напомняне към „Приятели мои” и „Ужилването”, но пък технологията на филма е различна от досегашната идея за българско кино - втренчено в пъпа си и искащо да даде отговор на всички въпроси на съществуването в рамките на час и половина. Христов явно си е поставил по-профанска задача - да даде нов темпоритъм, нова визия и уличен език на едно изкуство, което у нас е или направено за пуристи, любители на Езоповия език, или е лошо монтирана историческа сага."

Мартин Карбовски, „Стандарт”, септември 2006

 

Фестивални участия и награди

 

2006

Фестивал на българския игрален филм „Златна Роза”, Варна – Наградата на община Варна

 

2007

Фестивал на българското кино в Ню Йорк

 

2008

Българското кино в Дюселдорф – представяне на филма от Българо-немския културен форум „Орфей”

Фестивал на българското кино в Рим

 

 

 

 

Назад към Съюз на Българските Филмови Дейци