УСПЕХИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

В КРАЯ НА ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА 21. ВЕК

 

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР ПРЕДСТАВЯТ:

 

На фокус: „Огледалото на дявола”

 

 

„Огледалото на дявола” - филмът

 

Вече второ десетилетие след падането на комунизма престъпността и корупцията в България продължават да са най-яркия белег на така наречената "демокрация". Новобогаташите са недосегаеми; под закрилата на високопоставени политици те трупат огромни богатства от приватизация "под масата", пране на пари, митнически далавери, незаконен хазарт, търговия с наркотици и проститутки. Всеки, който се изпречи на пътя им, рискува живота си.

Най-потърпевши са децата. Техните лесно раними души са стока без никаква стойност. Почтеният полицейски капитан Радо се опитва да лови престъпници в пазарната икономика на джунглата. Той има красива жена, но ниска заплата. След работа се прибира в мизерното си панелно жилище с очукана 15-годишна кола. Хобито му е малко странно за човек с неговата професия. Ченгето обича оперната музика и е страстен почитател на Лучано Павароти. Заради това колегите му в полицията са го кръстили "Павароти". От всичко на света капитанът обича най-много 7-годишната си дъщеря Яна. Една вечер детето и бащата откриват, че красивата съпруга и любяща майка си има любовник…

Премиерата на филма е през ноември 2001 г. Сценаристи са режисьорът Николай Волев и Марин Дамянов (носител на множество литературни награди). Двамата са успешен сценариен тандем и с филмите „Маргарит и Маргарита”, и версията на „Козият рог” от 1994 година. Оператор на „Огледалото на дявола” е Емил Христов, а актьорският състав е впечатляващ: Христо Мутафчиев, Деян Донков, Васил Михайлов, Калина Донкова, Касиел Ноа Ашер, Роберт Янакиев, Илия Раев, Златина Тодева, Мария Статулова, Малин Кръстев.

 

Пресата за филма:

 

"Откритостта към публиката и зрителският интерес са присъщи на режисьорската натура на Николай Волев. С "Огледалото на дявола" българското кино най-после отново има филм, който става за гледане." в-к "Труд"

 

"Това е филм-действие, който активно и категорично ни предизвиква да изживеем онова, което в действителност ни е невъзможно да направим." Искра Божинова, сп. "Филм мания"

 

Кой кой е в "ОГЛЕДАЛОТО НА ДЯВОЛА"?

 

НИКОЛАЙ ВОЛЕВ е автор на едни от най-гледаните и награждавани у нас и в чужбина български филми – "Двойникът", "Господин за един ден", "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита", "Козият рог" (1994), "Дом № 8", "Бърза помощ", "Вечният любовник", "Грънци", "Зимна приказка" и др.

 

МАРИН ДАМЯНОВ е автор на едни от най-награждаваните разкази на криминална тематика. Негови са книгите "Добро ченге, гадно ченге", "Сбогом, Джони", "Абсолютно безнаказано убийство" и др. Диалогист е на филмите "Маргарит и Маргарита" и "Козият рог" (1994 г.) и съсценарист на филма на Георги Дюлгеров "Лейди Зи".

 

ЕМИЛ ХРИСТОВ е сред най-изявените български оператори, участвал в създаването на десетки престижни филми.

 

ХРИСТО МУТАФЧИЕВ, ДЕЯН ДОНКОВ и КАСИЕЛ НОА АШЕР са сред най-нашумелите наши кино и театрални актьори, а името на ВАСИЛ МИХАЙЛОВ говори само за себе си.

 

Фестивални участия (селекция)

 

2001

 

Международен Филмов Фестивал ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ, Варна, България

 

НАГРАДИ

 

Христо Мутафчиев - Наградата на САБ за актьор, изиграл най-много главни роли през сезон 2000/2001 г.

 

 

 

 

Назад към Съюз на Българските Филмови Дейци