УСПЕХИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

В КРАЯ НА ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА 21. ВЕК

 

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР ПРЕДСТАВЯТ:

 

На фокус: „И Господ слезе да ни види”

 

 

Премиерата на филма е на фестивала в Карлови Вари през 2001 г. под името „Посетени от Господ”. Именно след селекцията и показа на тази първа версия в състезателната програма на Карлови Вари и веднага след това на фестивала в Монреал през 2001, продуцентите решават да прекъснат фестивалната съдба на „Посетени от Господ”, като отклоняват покани за различни престижни фистивали като Локарно, Монпелие, Сънданс, Сеул, Триест, Манхайм както и други фестивали в Германия, за да създадат нова филмова версия – по-компактна и сгъстена драматургически.

 

През лятото на 2003 втората версия е готова. Първият й показ е в Париж в една несъстезателна програма от европейски филми, които са планирани да излязат на екран през есента на същата година. “И Господ слезе да ни види” има премиера в Париж на 22 октомври 2003 и е на екран в столицата на Франция до средата на декември същата година.

„И Господ слезе да ни види” е копродукция между Франция и България. Националната финансова подкрепа е повече от крехка - представлява под 10% от бюджета на копродукцията. За сметка на това икономическата полза от реализацията на филма в България е огромна - над 60 % от бюджета е изразходван в България.

И всичко това в една година, която се счита за почти нулева за българското кинопроизводство...

След като е закупен предварително от френския телевизионен КАНАЛ +,  „И Господ слезе да ни види” е излъчен 14 пъти само през месец декември 2004 година и получава рeйтинг от 5,6 % при 120-милионна аудитория. Според режисьора това е най-гледаният български филм във франкофонската общност след „Аз ,Графинята” (също на Петър Попзлатев).

Във филма участват французина Филип Волтер, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Ицко Финци, Санчо Финци, Владо Пенев, Мариус Куркински, Йосиф Сърчаджиев и латвийката Вергиния Келмелите, както и Катя Паскалева, в своята последна филмова роля.

 

Режисьорът за филма

"Не търся развитието на определен сюжет, фабула или тема.  По–скоро искам да представя един типично филмов поглед върху реалността, или ако предпочитате, не съм се стремил чрез киното да създам нова реалност, по-скоро се опитах да използвам неговите качества за унищожаване на условностите, външния вид и стереотипите на обичайните представи, за да се приближа по-добре до съществуващата реалност в моята страна."

 

Актьорите за филма

Според френския актьор Филип Волтер Петър Попзлатев не е режисьор с агресивен нрав. „Той имаше нужда от западняк, който да преоткрива нов за него свят (българите като хора с различен начин на поведение). Свят, в който нормалното за българите да изглежда непонятно за хората с традиционна „западна култура и житейско поведение”. Изискваше от мен да се „държа” като откривател на тип взаимоотношения, на които у нас лесно ще сложим етикета „абсурдни”, без право да порицавам или хуля. Казваше ми: „Понякога е добре да загубиш пътя, за да откриеш себе си”.

 

Разпространение

„И Господ слезе да ни види” е разпространяван чрез Юнифрансфилм в Белгия, Швейцария, Япония, Индия, Южна Корея.

Германският телевизионен канал NDR /Хамбург/ закупува предварително правото на излъчване на филма за територията на Германия за 7 години.

 

НАГРАДИ

 

Награда за режисура на Петър Попзлатев на Фестивала на българския игрален филм „Златната роза”, Варна, 2004.

Награда за операторско майсторство на Емил Христов за работата му в „И Господ слезе да ни види”, "Изпепеляване" и "Под едно небе"

на Фестивала на българския игрален филм „Златната роза”, Варна, 2004.

Награда за най-добра мъжка роля на Ицхак Финци на Фестивала на българския игрален филм „Златната роза”, Варна, 2004.

 

 

 

Назад към Съюз на Българските Филмови Дейци