УСПЕХИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

В КРАЯ НА ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА 21. ВЕК

 

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР ПРЕДСТАВЯТ:

 

На фокус: „Прогноза”

 

 

„Прогноза” – филмът

 

Маргарита напуска Лондон и известния репортер Марко Матанич и се присъединява към брат си и приятелите му от България, Сърбия и Македония, които  отиват да карат уиндсърф на турски остров. Всичко започва като една ваканция, но неочаквано вятърът спира. Какво става на Балканите, когато прогнозата не става?

 

ПРОГНОЗА-та е

Любов и политика в приключенски жанр.

Любовна по границите – и вътре в човек и отвъд палатката му.

Мъжка история, в която жена е двигател на действието.

Филм за балкански конфликти с хепиенд. Да, има такъв.

Пътуване към идентичността – личната и националната. Пътуване в кръг.

„Оптимистичен реализъм” – германската преса на фестивала в Манхайм.

 

Режисьор и сценарист на филма е Зорница София, съ-сценаристи са Емил Бонев и Алексей Кожухаров. Зад камерата е Крум Родригес, музиката във филма е композирана от Румен Тосков. Художник на постановката е Сабина Христова. Продуценти са Мила Кирова, Николай Киров, Зорница София. В ролите ще видим Теодора Духовникова, Крешимир Микич, Асен Блатечки, Стефан Щерев, Деян Слачев – Део, Юлиян Вергов, Калина Станчева. „Прогноза” е продукция на Bulgar Beats в копродукция с Nu Boyana Film Studios и Българската Национална Телевизия, със съдействието на Националния Филмов Център и на Програма Медия на Европейския съюз.

 

Режисьорът

"... Исках да направя филм за моето поколение, такива каквито сме, а не такива каквито очакват да бъдем. Смятам, че за генерацията, която идва с глобализацията, интернет и свободните пътувания в чужбина, въпросите за националната идентичност са битки на маса или плаж, а не на бойно поле. Битки, в които влизаме лесно, дали заради темперамент или заради учебниците по история, но и битки, които лесно забравяме, обединени от първия възникнал проблем. Или вятър. За младите хора днес приликите са все повече, а различията – все по-размити..."

Прес информация за филма

"... Навсякъде, където е пътувал досега, филмът среща разбиране и пълни салони. Оказва се, че не сме единствените, които имат търкания със съседи или глупави междуособици. Историята се оказва универсална, което е много приятно. Тръгвайки от частния случай, да се окаже, че той говори на повече хора, и че съвсем не е частен случай… е просто приятно откритие. И така, убедих се, че филмът е разбираем на фестивалите за всякаква публика, независимо, че играят само млади актьори, които по-скоро бих нарекла съвременни хора – по визия, стил, начин на живот, мислене. Така виждам моето поколение и начина, по който ние се вписваме в света и ако щете в тъпите проблеми наследени от някакви времена преди нас. А как се вписваме в клишетата за балканите, ако изобщо се вписваме… ами, с насмешка и само за малко, колкото за забавление."

Dnes.bg, април  2009

 

Критиката за филма

„Прогноза” е филм за всички пристрастени към адреналина, сърфа и любовта. Модерната приключенска творба бе селектирана за участие в над 15 международни фестивала... Това е филм от новата генерация български кинаджии, заснет за новата генерация родни зрители с внимание към саундтрака, темпото, красноречивите актьорски детайли, соления хумор. Гледа се леко и на един дъх, защото самите му автори явно искат да живеят по същия начин - извън клишетата, леко и на един дъх, с вятър в платната."

Антония Ковачева,  „Труд”, март 2010

 

Фестивални участия и награди

 

Награди

 

„Златна роза” 2008 - наградата на Асоциацията на хабилитираните преподаватели в „Екранни изкуства” „Академика 21”

 

Фестивали

 

Фестивал на българското кино „Златна Роза”, Варна 2008

МФФ Манхайм-Хайделберг, Германия – международна премиера

МФФ Кайро, Египет – секция „Фестивал на фестивалите”

МФФ Гоа, Индия

Награди на НФЦ – номинации за най-добра женска рола и за операторско майсторство

МФФ Триест, Италия

МФФ Нюпортбийч, САЩ

МФФ Херцег Нови / Черна Гора

МФФ Страсбург – номинации за сценарий и за културно значим филм

Български филмови дни, Берлин – Български културен институт

Български филмови дни, Мюнхен

Euro Ciné Cité 27

Филмов Фестивал Роверто / Трентиньо, Италия

Български Филмов Фестивал, Ню Йорк, САЩ

 

 

 

 

Назад към Съюз на Българските Филмови Дейци