ОТВОРЕНО ПИСМО*

 

От Атанас Киряков, кинорежисьор

 

* На това писмо, депозирано на 24.06.2010  в Министерство на културата,

вече цял месец няма отговор – достатъчно основание да му се даде гласност

като "отворено писмо" чрез БТА

 

ДО МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

Г-н ВЕЖДИ РАШИДОВ

24.06.2010

 

ДО БТА

22.07.2010

 

Уважаеми г-н Министър,

На пролетната сесия на ИА “НФЦ” за документално кино моят проект “Горяни” – за умишлено скриваното десетилетия наред горянско движение – беше класиран на първо място. След това, както несъмнено Ви е известно, ми показаха среден пръст.

Тъй като не получих задоволителен отговор от Изпълнителния директор на ИА “НФЦ”, който ме препраща за бъдещо финансиране на проекта в следващите години, без да е известно точно кога,  се обръщам към Вас.

С много усилия успях да намеря няколко живи участници в горянското движение, чиито свидетелства могат да подкрепят намереното от мен в архивите за мащабността и спонтанността на това съпротивително движение срещу болшевизацията на България, с което всеки българин би трябвало да се гордее.

Спечелил конкурс. На първо място! И пак – чакай. Моли се. Коленичи. Да ти подхвърлят залък. Повръща ми се, г-н Министър.

За втори път киното така жестоко е ударено. След събитията през 1989 година, първите, които претърпяха ударите на промените и тотално разтурване, бяха хората на киното. Мнозина си смениха професиите. Други гладуваха. Днес, когато вече киното ни малко се съживи, изведнъж не точно от държавата, а вътре в министерството, оглавявано от Вас, режат от нещастните 18-19 милиона за кино във всичките му жанрове, повече от половината.

Господин Министър, това е престъпление. С цялото ми уважение към Вас, като към творец, Ви повтарям – това е престъпление. Престъпление към българската култура, престъпление към всички участници във филмовия процес, престъпление към бъдещите поколения, които се лишават от така важната летопис на времето, осмисляна от произведенията на документалното и игралното кино.

Не ми обещавайте светло бъдеще. Не ми казвайте “Елате догодина”. Защото догодина може да има още по-малко пари, може Вие да не сте министър, а може и мен да ме няма на този свят.

Затова, най-настоятелно Ви моля да преразгледате основно това съкращаване на субсидията за кино в недопустими проценти и да разпоредите на ИА “НФЦ” да финансира проекта “Горяни”, класирал се, отново повтарям, на първо място.

Аз съм на 71 години. През последните няколко години направих филми, които бяха отбелязани като важни, зрели и като връх в моята кариера. Въпреки възрастта си,  печеля непрекъснато конкурси. В момента имам два спечелени проекта от телевизията и един от ИА “НФЦ”, а стоя и чакам, защото нямало пари. А лимузините се разхождат из София, самолетите отнасят цели тълпи от пътуващи на фестивали, конференции и на какво ли още не. Цялото лустро е запазено, само за най-важното няма пари.

Намерете ги, господин Министър. Или ако не можете да ги намерите – откажете се от това кресло. Вие сте талантлив човек и ще си изкарвате хляба чрез Вашия талант. Не се обричайте на заклеймяване от цяла една творческа общност, в която мнозина не Ви отстъпват по талант.

Очаквам Вашия отговор. Извинете за острия тон. Но той се дължи на голямата болка. И без да считате това за някаква заплаха, след Вашия отговор, следващото ми писмо ще бъде отворено, до Министър-председателя, с копие до всички посланици на страните-членки на Европейския съюз.

 

С най-добри чувства

Атанас Киряков

 

 

Назад към Съюз на Българските Филмови Дейци